Näillä vinkeillä saat lomatalouden tasapainoon – ennen ja jälkeen loman

Loma-aikaan rahankäyttö saattaa helposti lähteä hallinnasta, sillä lomalla eteen tulee monenlaisia houkutuksia, eikä lomalla ole mukavaa pihistellä. Kesälomamatkat kotimaassa ja ulkomailla, ravintoloissa syöminen, monenlaiset huvitukset ja retket lasten tai ystävien kanssa, vierailut sukulaisten ja tuttavien luona sekä kesän juhlat ja festivaalit saattavat nielaista yllättävän paljon rahaa.

Paras keino lomakauden tasapainoon on huolellinen suunnittelu ja säästäminen etukäteen. Kun tekee ne ajoissa, onnistuu kesän vietto myös pienellä budjetilla. Paras keino säästää kesää varten on siirtää tietty summa erilliselle tilille jo hyvissä ajoin. Mukaan säästämiseen voi kannustaa koko perheen lapsia myöten. Ennen lomaa kannattaa myös tehdä tarkka lomabudjetti: suunnittele menot sen mukaan, paljonko rahaa on käytettävissä. Laske, kuinka moneen ravintolakäyntiin, huvipuistoretkeen tai pidempään lomamatkaan käytettävissä olevalla rahamäärällä on varaa.

Vaikka et olisi ehtinyt säästää tämän kesän lomaa varten, ei ole vielä myöhäistä saada lomataloutta tasapainoon. Näillä vinkeillä taiot lisää katetta lomabudjettiisi!

 1. Nopea lähtijä säästää!
  Äkkilähdöllä viikon etelänmatkan hotelleineen ja lentoineen voi saada jopa 200-300 eurolla tai hyvällä tuurilla jopa alle 200 eurolla.
 1. Vältä turistirysiä!
  Valitse matkakohde kaikkein suosituimpien kohteiden ulkopuolelta, niin säästät selvää rahaa.
 1. Pakkaa ajoissa!
  Huolellinen pakkaaja välttyy turhilta hankinnoilta määränpäässä, kun mitään tärkeää ei ole unohtunut matkasta.
 1. Lomaile kuin paikallinen!
  Selvitä, missä paikalliset syövät ja shoppailevat. Paikalliset eivät lankea turisteille suunnattuihin rahareikiin eivätkä maksa ylihintaa.
 1. Vältä pikavippejä!
  Jos rahoitat kesälomamenot korkeakorkoisella pikalainalla, todelliset kulut nousevat helposti yllättävän suuriksi. Tällöin loman jälkeinen kulutusvara pienenee entisestään.
 1. Pidä huolta maksukortista
  Muista, että luottokortti on kuin käteistä rahaa luottorajasi verran. Tarkasta ennen matkaa maksukortin sulkupalvelun numero ja kirjoita se muistiin muuallekin kuin puhelimeen. Näin pystyt sulkemaan korttisi nopeasti, vaikka varas veisi koko käsilaukun.

Jos loman jälkeen oma talous kuitenkin on rempallaan, toimi näin:

 • Tee tarkka suunnitelma tuloista ja menoista. Maksa aina välttämättömät kulut ensin: asuminen, ruokamenot, sähkölaskut.
 • Ravintolassa syömisen sijaan kannattaa suosia kotona kokkaamista, niin rahaa säästyy. Ota kotoa eväät myös töihin mukaan – se säästää pitkän pennin.
 • Hankkiudu eroon vanhasta tavarasta. Kesälomalla on aikaa tehdä inventaario kaappeihin ja varastoihin. Yhden romu on toisen aarre – laita tavara kiertämään ja ansaitse rahaa!
 • Vietä ”Älä osta mitään” -viikkoa. Osta vain välttämättömät ruuat ja käy samalla läpi ruokakaappien kätköjä ja kuluta vanhaa.
 • Voit myös käydä keskustelemassa pankissasi, voisitko pitää lyhennysvapaan kuukauden. Neuvottele viivästystä sellaisille laskuille, joissa on neuvotteluvaraa.

Varaa aika Aito Säästöpankin Oman talouden tuokioon. Käydään yhdessä läpi tulot ja menot, ja laaditaan sinulle sopiva tapa säästää seuraava lomamatkaa – tai jotakin muuta isompaa haavetta varten.kauppakatu_Helanti_Ulla_pieni

Ulla Helanti

Kirjoittaja työskentelee Aito Säästöpankin markkinoinnin ja viestinnän parissa sekä suunnittelee parhaillaan tulevaa kesälomamatkaansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s